Billeje Flensburg
Udforsk Flensborg og Slesvig-Holsten i en af vores lejebiler
To sprog, to kulturer, en fælles historieFlensborg hørte i 400 år under den danske trone. Det danske islæt bemærkes overalt, og der er en spændende mangfoldighed i byen den dag i dag. Lej en bil hos os, og kom hurtigt rundt på egen hånd i selve byen og i Slesvig-Holsten.
Hyggelige seværdigheder
Flensborg er en af de få tyske byer, der ikke blev ødelagt under krigen. Byen byder derfor på et stort antal bygningsværker fra alle stilperioder. Byens 700 år gamle historie ses tydeligt i den gamle bykerne, der især er præget af tysk og dansk arkitektur. De mange små gyder og gamle købmandsgårde er blevet restaureret og huser nu restauranter, caféer, butikker, gallerier og håndværksvirksomheder. Dette giver et spændende bymiljø med mangfoldige oplevelser for den, der bevæger sig rundt i de små gader.
På Søndertorv ligger byens ældste private hus. I dag huser bygningen dog et apotek. På torvet er der marked hver onsdag og lørdag formiddag.
Det tog 90 år (1390-1480) at opføre byens største kirke, Skt. Nikolaj Kirke, men den fremstår ikke desto mindre ret ensartet. Inde i kirken finder du Nordens største renæssance-orgelfacade, bronzedøbefonten fra 1497 og prædikestolen fra 1570.
Byens beliggenhed ved bunden af Flensborg Fjord betød, at den var en vigtig handelsby under det danske styre. Hvis du kører hen til Grosse Strasse 24 i din lejebil, vil du bag det klassicistiske købmandspalæ finde det vestindiske pakhus. Denne bygning vidner om den tid, hvor byen spillede en vigtig rolle i handlen med og indførelsen af rom fra Vestindien.
Overalt i byen finder du eksempler på den nære tilknytning til Danmark. Neptun-brønden er for eksempel udsmykket med det danske våbenskjold og Frederik V’s kongemonogram. Helligåndskirken er Sydslesvigs ældste danske kirke, der blev opført tilbage i 1386. Den første dansktalende præst blev ansat ved kirken i 1588. Nu om dage fungerer kirken som folkekirke for den overvejende tyske befolkning i byen.
Det danske mindretals integration i byen (og ikke at forglemme det tyske mindretals integration i Sønderjylland) i kombination med bevarelsen af mindretallenes kulturelle identitet er et forbillede for den europæiske integration. Byen er da også hjemstedet for det Europæiske Center for Mindretalsanliggender. Samspillet mellem de to kulturer er blandt andet en del af byens charme.
Rundt i omegnen
Med byens beliggenhed ved Flensborg Fjord er der naturligvis masser af muligheder for lystsejlads og surfing. Langs den i alt 150 km lange kyststrækning langs begge sider af fjorden finder du smukke badestrande og skønne lystbådehavne. Kør en tur i din lejebil langs fjorden, og gør eventuelt ophold i en af de talrige lystbådehavne. I alt 17 sejlklubber holder til her, så lystbådehavnene er ikke kun for lystsejlere, men bruges også som udgangspunkt for vigtige kapsejladser.
Sild
Sild - eller Sylt på tysk - er den største af de Nordfrisiske Øer og Tysklands fjerdestørste ø. Selvom dæmningen, der forbinder øen til fastlandet, er forbeholdt togtrafik, kan du få din lejebil med over på øen ombord på et biltog. Hvis du har lyst til at besøge Sild og opleve øens varierede natur med blandt andet sandstrande, store vandreklitter, hedelandskab og Vadehavet, skal du køre til byen Nibøl, hvorfra biltoget afgår.
Julemarked
Fra slutningen af november og frem til og med jul er ”rommens hjemby” i julehumør. Rundt om i de gamle brolagte gader frister boder med duftende kakao og varm glühwein. På Südermarkt og i de gamle købmandsbaggårde frister julemarkeder med stegte æbler eller en ”død tante” (kakao med rom) som et lille afbræk fra juleindkøbene.
Romregatta
Hvert år i weekenden efter Kristi Himmelfart arrangeres kapsejladsen Romregatta på fjorden. Regattaen regnes for Nordens største kapsejlads for traditionelle sejlskibe. Kapsejladsens navn skal minde om byens fortid som handelsby i 1700- og 1800-tallet, hvor byens skibe sejlede til de danske Jomfruøer og hentede rørsukker, tobak og ikke mindst rom. Byens tradition for at fremstille rom spiller også en rolle i regattaen. Det sjove er nemlig, at det ikke gælder om at komme først, men derimod blive nummer to. Så vinder man nemlig en 5 liters flaske original flensborgsk rom fra det lokale romhus Johannsen. I selve byen er der i forbindelse med regattaen marked med fest og gøgl.